Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Idrott är så mycket mer än några timmars spänning

Så var SM-guldet klart och till min glädje hamnade det i Jönköping. Men idrott är så mycket mer än några timmars spänning framför TV-apparaten.

Idrotten speglar i mångt och mycket samhället i stort. Enligt SKL går ca 65 % av de kommunala bidragen till kill- och herridrotter. Slår jag upp idrottsbilagorna så domineras dessa helt av hockey och fotboll, spelad av män.
Många är de idrotter som flyttat fram sina positioner även när det gäller den kvinnliga delen av befolkningen. Friidrott är ett bra exempel då den inte jämförs på samma sätt som exempelvis fotboll
. Ridsporten är självklar men ändå där kan jag konstatera att trots att det är en nästan total dominans av unga tjejer som rider i unga år är det trots det en dominans av killer i den översta eliten. En ekvation jag har svårt att få ihop. En utmaning för ridsporten!

Ser man på själva idrottande så framkommer det att killar håller i sin idrott några år längre upp i åldrarna medan tjejer tenderar att sluta strax innan gymnasietiden. Varför är det så kan man fråga sig? Det kan väl inte bara handla om att killar mognar senare än tjejer? Ett avbrott med sin tidigare idrott behöver inte alltid vara av ondo. Naturligtvis ett avbräck för den föreningen som den unga varit aktiv i men byts den gamla idrotten ut med en ny så kan det till och med vara positivt för tonåringen. viktigt är då att det finns möjligheter att utöva en fysisk aktivitet, idrott, utan att krav eller förväntningar ställs på höga tävlingsresultat. Att våra idrottsföreningar skapar utrymme även för den som bara gör det för att må bra. Lyckas man här tror jag att vi kan nå långt för att fler av våra unga fortsätter att ha ett rikt fysiskt liv även högre upp i åldrarna, oavsett om du är tjej eller kille

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s