Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Stulna pengar, eller stulen frihet?

Friskolor stjäl elevernas pengar – menar Vänsterpartiets Rosanna Dinamarca i SvD idag. Att duktiga entreprenörer gör en vinst på att erbjuda skolor som eleverna vill gå i, med bra utbildningsprogram och inspirerande lärare, är inget som Dinamarca tycker om.

Men när kommer vänsteroppositionens egna förslag? Det enda skarpa förslaget i Dinamarcas artikel är att tillsätta en utredning för vilka icke vinstdrivande driftsformer som är lämpliga för friskolor. Vad är poängen med en utredning om man redan från början bestämt vilka former som utredningen ska komma fram till är bäst?

Alliansen vill gå en annan väg än förbuds- och utredningsvägen. Istället för att förbjuda vissa skolor för att de kanske är dåliga vill vi ge Skolinspektionen mer resurser för att kontrollera vilka skolor, fria eller kommunala, som faktiskt är bra.

Det är inte stöld att låta duktiga företagare driva bra skolor som lyckas locka elever. Däremot är det stöld att ta ifrån eleverna och deras föräldrar friheten att välja skola efter eget huvud, utan pekpinnar om vilka driftsformer som är ”rätt”. Att gå tillbaka till den gamla skolan, där alla skolor var varandra lika trots att alla elever är olika, det vore en riktig stöld av elevernas fria val.

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s