Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Rödgrön fusksolidaritet

Nära hälften av alla de som arbetar med hushållsnära tjänster riskerar att förlora sina jobb om RUT-avdraget avskaffas. Det visar Almegas undersökning som SVT presenterar idag. Över 5000 jobb riskeras alltså med de rödgrönas förslag. De rödgröna påstår sig vara solidariska med vanliga arbetare och kvinnor. Men hur tjänar alla dessa RUT-arbetare, de flesta av dem kvinnor med vanliga löner, på att bli arbetslösa?

Även köparna av RUT-tjänster drabbas av de rödgrönas förslag. För många hårt arbetande är RUT biten som får pusslet att gå ihop. Utan RUT skulle många inte ha råd att anlita hjälp med städning, barnpassning och trädgårdsskötsel. Var fjärde person som köper hushållstjänster tjänar under 200 000 kronor per år, dvs. cirka 16 600 kronor i månaden. Även bland köparna är flertalet kvinnor.

De rödgröna motiverar avskaffandet av RUT med att det är bäst för kvinnorna, och att det ändå bara är rika som drabbas. Det håller inte. Varför det skulle var bättre för RUT-arbetande kvinnor att vara arbetslösa? Är den som tjänar 16 600 kr i månaden en höginkomsttagare?

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s