Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Förhastat, Tham! Studien håller inte.

I en delrapport av en Nordisk studie som presenteras idag, och en debattartikel i DN, påstår professor Henrik Tham att han funnit bevis på att svenskar egentligen vill ha lägre straff än vad domstolarna normalt utdömer.

I studien har vanliga människor utan juridisk utbildning fått titta på sex teoretiska brottsfall och sedan föreslå ett straff som de anser är rimligt. Nio domare har fått ta del av samma brottsfall och bedöma vad som vore ett troligt straff om ett sådant fall togs upp i en riktig domstol. Deltagarna satte i fem av de sex fallen lägre straff än domarna.

Men Tham nämner inte i debattartikeln hur studien gått till. Enkäten har skickats ut med post i Stockholm. För varje grupp om tio personer som fått enkäten har bara tre svarat. Fler än hälften har alltså inte svarat. Vi vet inte vad de andra sju hade svarat.

Inte heller nämner Tham att det i samtliga fall rör sig om brottstyper som är så allvarliga att de normalt ger fängelse. Att då ge deltagarna en lista på en mängd mildare alternativ och ett fåtal eller inga strängare än domarnas bedömning blir väldigt skevt.

Ett exempel i studien: Ett grovt narkotikabrott presenterades för deltagarna, ett brott så allvarlig att samtliga domare bedömde att det bör leda till fängelse i fem år eller mer. Deltagarna fick sedan välja påföljd från en lista med 20 alternativ. Av dessa var 19 mildare och 1 överensstämde med domarnas bedömning. Det fanns alltså inga alternativ som var strängare än domarnas bedömning.

Utifrån detta drar Tham slutsatsen att folk i allmänhet vill ha lägre straff. Det är mer än lovligt förhastat.

Studien, som även presenteras i SVT, Sydsvenskan och SvD, håller faktiskt inte måttet.

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s