Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Många löften, inga besked

Nu presenterar de rödgröna sitt alternativ. De lovar guld och gröna skogar, men berättar inte hur de ska nå dit.

I sin plattform skriver de:

 ”givet att det statsfinansiella läget så tillåter vill vi avskaffa klyftan i beskattning mellan lön och pension”.

Ett löfte. Men ändå inte. Inga besked om hur klyftan ska avskaffas. Ohly sa förra veckan sa att han vill ta bort klyftan delvis genom att höja skatten på lön. Att säga att man höjer skatten på lön för pensionärernas skull är konstigt. Hur tjänar pensionärerna på att deras barn och barnbarn betalar högre skatt?

Jag konstaterar att de rödgröna inte vill låta en enda krona gå till dem som arbetar. Istället vill de höja A-kassan för personer som tjänat över 25 000. Är det rimligt att sjuksköterskan ska betala högre skatt för att läkaren ska få mer än henne om de båda blir arbetslösa?

Det oroar mig att de rödgröna inte lämnar några besked i rättspolitiken. De lovade ett gemensamt rättspolitiskt program redan i juni, men det kom aldrig. Fortfarande saknas besked. Vad är det som gäller? Blir vänsterpartiets förslag om nedskärningar på rättsväsendet av? Och vad vill de rödgröna i centrala rättsfrågor? Har Socialdemokraterna accepterat vänsterpartiets krav på halvtidsfrigivningar av fängelsedömda? Blir Miljö- och Vänsterpartiets krav på avskaffat livstidsstraff verklighet? Hur blir det med drogtester av ungdomar som misstänks missbruka narkotika?

Många löften, få besked – så kan vänsterns valplattform sammanfattas. Men man ska komma ihåg att utrymmet för vallöften inte kommit från ingenstans. Ekonomistyrningsverket ESV presenterade vid lunchtid idag en prognos för Sveriges ekonomi, där man räknar med balans i statsbudgeten redan 2011. Det är ett mycket gott betyg för regeringen. Utan regeringens hantering av krisen hade det inte funnits några pengar att lova bort i denna valrörelse. Hur ser Sverige ut om fyra år om de rödgröna får byta arbetslinjen mot bidragslinjen?

***

Här hittar du nyheter om manifestet – DN, DN analys, DN ”skarpa förslag”, SvD, Expressen, Aftonbladet,  Sydsvenskan, SVT.

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s