Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Ung och idrottar? Moderaterna kommer till dig!

Helena & Amir i Luleå

Helena & Amir i Luleå

Varför blir det en riksnyhet när fotbollskillen Anton Hysén kommer ut som homosexuell? Hur ser unga idrottares verklighet ut? Hur hård är jargongen på hockeyrinkarna i Malmö? Får flickor i slöja vara med i Södertäljes basketlag? Begränsas unga simmare i Luleå av lagets förväntningar på hur flickor och pojkar ska vara? Vi har inte svaren men ställer frågorna. Sverige förändras och Moderaterna ska vara ett parti för hela Sverige. För att förnya oss och hitta nya lösningar på samhällsproblemen måste vi ge oss ut i verkligheten. Därför ger vi oss ut på en resa genom det unga Sveriges idrottsaktiva. Vi vill veta hur det är att vara ung idag, om alla får vara med, och vilka krav och möjligheter som möter dem som är med.

Vi tror att idrotten ger ungdomar mer än bara bättre flås och förmåga att sätta en boll i krysset. Mitt i det roliga under lagträning, sparring och peptalk i omklädningsrummen händer något med våra unga. Värderingar och normer förmedlas och befästs. Många gånger är det positiva normer. Man får inte använda boxningskunskaperna utanför ringen. Man kämpar tillsammans som en del av ett lag lika mycket i livet som på fotbollsplan. Man spelar inte fult eller fuskar, varken i ridstallet eller i skolan. Framgångsrika idrottare, tränare och kompisarna i klubben ger förebilder och lotsar ungdomarna mot vuxenlivet.

Så kan det se ut. Idrotten blir då ett viktigt skyddsnät, extra viktigt för den som riskerar att hamna snett i livet. Men är det alltid så? Vi vet att vid hockeyrinken släpper många föräldrar på sina vanliga spärrar och skriker könsord och svordomar, ord som de annars aldrig skulle använda. Vi får höra om pojklag där gammalt förakt mot homosexuella och kvinnor hålls vid liv och den som spelar dåligt blir kallad både det ena och det andra. Vilka normer förmedlas egentligen inom din dotters, din brors eller din egen idrottsförening? Missförstå oss inte, vi brinner för idrotten och ser den som en stark, positiv kraft i det svenska samhället. Men vi är inte rädda för att ställa frågor om det som är svårt och fel, frågor om hur det som är dåligt kan rättas till.

Vi undrar också om alla får vara med? Känner den unga pojke som just upptäckt att han tycker mer om pojkar än flickor att han kan berätta det för handbollskompisarna, eller väljer han att dölja det eller tom sluta spela? Känner sig flickor som bär slöja välkomna till skidklubben? Vilken verklighet möter den pojke som kommer till stallet för första gången och vill börja rida, får han samma start som hästtjejerna?

Nu ger vi oss ut i Sverige. Vi börjar i Luleå. Vi ska hela vägen ner till Skåne. Vi tror på att fråga, inte att gissa. Därför ska vi ut på fotbollsplaner, in i simhallar och ut på hockeyrinkar för att fråga de unga vad idrottslaget betyder för dem och vilka värderingar de tar med sig från tränare och lagkamrater. Vi är ett nyfiket parti och vi ställer frågorna även om de är svåra. Är du ung och idrottar? Då kommer Moderaterna till dig. Följ med på vår resa genom det unga Idrottssverige!

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s