Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Glädjande att fler får jobb i Jönköpings län

Igår presenterade jag för Jönköpings läns räkning Moderaternas nya rapport, Mot full sysselsättning, om läget på arbetsmarknaden. Under 2010 noterades den största tillväxtsiffran på flera decennier och efterfrågan på arbetskraft har skjutit fart.  Enligt Arbetsförmedlingens prognoser beräknas sysselsättningen i Jönköpings län öka med 1400 personer i år.

Under 2010 ökade antalet sysselsatta i Sverige med 47 000 personer jämfört med året innan. Därmed bröts den negativa trend som inleddes under hösten 2008. Arbetsmarknaden i Jönköpings län påverkades snabbt av konjunkturnedgången hösten 2008. Under 2010 syntes tydliga tecken på att arbetsmarknaden stärktes.

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser beräknas sysselsättningen i länet öka med 1400 personer i år. Återhämtningen är särskilt tydlig hos industri- och byggföretagen, vilket i sin tur påverkar bland annat transportbranschen positivt. Sysselsättningen inom privata tjänster förväntas också öka, vilket är mycket bra för Jönköpings län.

De utmaningar som Jönköpings län står inför är att de grupper som har svårast att hitta jobb utgör en ökande del av de arbetslösa, såsom lågutbildade, äldre, funktionshindrade, unga och utrikes födda. Det ställer högre krav på olika insatser och en fungerande matchning mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s