Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Fotbollshuliganism var temat för dagen

Var idag på Fryshuset som i sina nätverksträffar och ungdomars destruktiva subkulturer valt problemet fotbollshuliganer. En av talarna var killen som gått från att vara värstinghuligan till ett liv i ett resande teatersällskap. Det var 7 år sedan han slog senast men säger att han fortsatt måste arbeta med att slagsmålsmentaliteten inte slår in så fort han hör eller ser någon han stör sig på. Teatern blev räddningen där det nya sociala nätverket hade helt andra regler än de han var van vid. Dvs en självklarhet att slåss.

Hans uppväxt var på intet sätt dålig. Mamma, pappa och tre barn. Pappan hårt arbetande även när han var hemma och hans två storebrödrar med goda betyg i skolan. Mats kunde inte möta detta. ”Man måste ju vara bäst på något, jag blev bäst på att vara sämst” summerar han hans skolgång.

Huligankulturen är enligt honom extremt manligt och helt utan känslor. Mats behövde en manlig förebild och de äldre i firman blev hans.

Oavsett vem du är behöver alla synas och bli sedda. Att tilhöra något, att vara en del av en gemenskap. Vad målet är är av mindre betydelse i dessa sammanhang. Fotbollsfirman erbjöd allt detta. Det är ingen större skillnad av vad till exempel en kyrka, förening eller politiskt parti kan erbjuda, förutom målen. Med detta sagt borde den största utmaningen vara att vi i vuxenvärlden kan hitta vägar att konstruktiva gemenskaper går att hittas istället för de destruktiva

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s