Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Sverige i topp trots kris

Med en ny socialdemokratisk partiledare som tagit över är det rimligt att väljarna får besked om vad man vill. Senaste årens svartmålning av Sverige är en märklig väg som socialdemokraterna valt. Finanskrisen, som nära på slagit ut länder i Europa och som gjort avtryck även i Sverige, nämns sällan. Orsaken är att alliansen klarat Sverige genom krisen på ett otroligt bra sätt. 

Ett tydligt kvitto är att Sverige klättrar i OECD:s välståndsliga, ett mått på god BNP-tillväxt. Nu senast från elfte till nionde plats men under alliansens tid har vi tagit oss från trettonde plats år 2005. Men tillväxt kommer inte av sig självt, att värna de goda finanserna blev alliansens förtroendevinst. Sysselsättningsgraden är nu lika hög och fler är i jobb än under högkonjunkturen 2005. Arbetslösheten är lika hög som 2005 men glädjande är att gruppen sjukskrivna och förtidspensionerade minskat med 200 000 personer. Detta kallar socialdemokraterna ett misslyckande!

Allt var bättre förr, säger Socialdemokraterna. Men sanningen är att från 1970-talet till 1990-tales början hade Sverige en sämre BNP-tillväxt än flertalet industriländer. Sverige sjönk i välståndsligan från plats fyra till elva från 70-talet till 90-talet. Årtionden som mestadels styrdes av socialdemokraterna. Löneökningarna var visserligen höga, men åts tyvärr upp av inflation och kostnadsökningar, med fel politik. I början av 2000-talet var antalet socialbidragstagare störst någonsin och utanförskapet växte. Mer än 550 000 människor var i sjukskrivning eller förtidspension trots högkonjunktur, när alliansen tog över. Är det denna politik socialdemokraterna vill tillbaka till?

Ungdomsarbetslösheten är tyvärr ett långvarigt problem i Sverige. Skolans brister är en stor anledning. Nu har alliansen infört en ny gymnasieskola med fler praktiska inriktningar. Vi har sänkt kostnaden att anställa unga, arbetsgivaravgiften slopas i vissa fall. En ny anställningsform som kommer är lärlingsprovanställning, som kan ge unga en bättre chans. Allt detta säger socialdemokraterna nej till och vill även höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar som har jobb. Hur kan detta ge fler jobb?

Jobbskatteavdragen har sedan 2006 gett motsvarande en extra månadslön i plånboken.  Socialdemokraterna sa nej alla gångerna, men verkar nu ha accepterat skattenivån. Statens skatteintäkter är nu större än tidigare och används mer effektivt, välfärden har aldrig fått mer pengar och resultaten är tydliga. Arbetslinjen har återupprättats, sysselsättningen har ökat och utanförskapet har minskat, precis som vi lovat. Vi har i dag EU:s starkaste finanser, Sverige är i topp, trots kris och lågkonjunktur.

Vi vågar se de utmaningar som ändå finns och söka lösningar på de samhällsproblem människor möter i sin vardag. Med målet fler i arbete säkrar vi välfärden i Sverige. Vad vill Socialdemokraterna?

Katarina Brännström (m), riksdagsledamot arbetsmarknadsutskottet

Helena Bouveng (m), riksdagsledamot i Jönköpings län

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s