Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

I dagens JP

skriver kollegan Jenny Petersson och jag om ungdomsarbetslösheten.

Socialdemokraterna försämrar ungas jobbchanser

Socialdemokraterna har hittills hållit fast vid att fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga och fördubbla restaurangmomsen. Det är två förslag som kraftigt skulle försämra möjligheterna för unga att få jobb. När Socialdemokraterna presenterar sin skuggbudget. Då får vi svart på vitt om Socialdemokraterna på allvar vill bekämpa ungdomsarbetslösheten.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är ett allvarligt problem och har varit hög sedan 90-talet. Några grundläggande orsaker har varit brister i utbildningssystemet och alltför höga trösklar mellan skola och arbetsmarknad. Tack vare Moderaternas och Alliansens ansvarsfulla ekonomiska politik har Sverige, till skillnad från många av våra europeiska grannländer, möjlighet att bemöta dessa problem med reformer istället för att tvingas till nedskärningar.

Alliansen har reformerat gymnasieskolan för att öka undervisningskvaliteten och minskat avhoppen vi har även gjort en rad arbetsmarknadsreformer som helt eller delvis har riktats mot ungdomar. Kopplingen mellan skola och arbetsliv har förstärkts genom satsningarna på lärlings- och yrkesutbildningar. En viktig del har också varit den halverade arbetsgivaravgiften för unga och den sänkta restaurangmomsen. Så många som var tredje anställd i restaurangbranschen är under 25 år. Socialdemokraterna är emot båda dessa förslag som sänkt trösklarna in på arbetsmarknaden för unga.

Sverige är fortfarande motståndskraftigt. I detta läge fortsätter Alliansen att stärka Sveriges position. Detta genom satsningar på infrastruktur, forskning och förbättrade förutsättningar för investeringar som ger jobb, tillväxt och ökad välfärd.

Alliansens politik har fungerat. Under andra kvartalet 2012 var drygt 40 000 fler sysselsatta i åldersgruppen 15-24 år jämfört med samma period 2006 – trots att vi nyligen gått igenom en kris. Vi bygger vidare på denna utveckling i årets budget med förstärkningar av nystartsjobben, fler utbildningsplatser och fler arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Socialdemokraternas förslag om fördubblade arbetsgivaravgifter för unga och höjd restaurangmoms skulle effektivt försämra ungas ställning på arbetsmarknaden. Så tar man inte ansvar för jobben eller ungas möjligheter, varken här i Jönköpings län eller i resten av Sverige.

Alliansens politik står emot en splittrad opposition. Tillsammans med de andra partierna i Alliansen har Moderaterna fört en ansvarsfull politik där vi prioriterat arbetslinjen för fler jobb och en bättre välfärd.

Helena Bouveng (M) Riksdagsledamot Socialutskottet

Jenny Petersson (M) Riksdagsledamot Arbetsmarknadsutskottet

 

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s