Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Vi tar matchen om jobben

Följande skriver näringsutskottets ordförande Jessica Polfjärd och jag i Jönköpingsposten.

Stefan Löfvéns affärsplan verkar vara att göra näringspolitik till en stor valfråga. Vi välkomnar detta! Låt oss ta matchen om jobb och tillväxt. För samhällsbärande partier är fler jobb ett huvudmål så därför undrar vi: hur blir det med välfärdsföretagens vinstförbud som skulle slå mot tjänstesektorn? Hur blir det med kärnkraftens avveckling som skulle hota jobb i industrin. Höjd arbetsgivaravgift för unga? Är detta socialdemokraternas väg mot starkare konkurrenskraft för Sverige?

Sverige har näst efter Finland lägst andel långtidsarbetslösa ungdomar i hela EU. Cirka åtta procent jämfört med EU-snittet på över 30 procent av totala antalet arbetslösa, visar siffror från Eurostat. Vi är inte nöjda med detta. Ungdomsarbetslösheten i krisens kölvatten är fortfarande för hög och därför satsar regeringen åtta miljarder kronor 2013–2016 på lärlingsprogram och gymnasiala yrkesutbildningar. Sverige behöver befästa sin roll som en ledande kunskapsnation. Det gör man inte med skattehöjningar.

Ylva Johansson (S) sade nyligen att S vill skapa ”riktiga jobb och riktig utbildning”. Men vid närmare besiktning av S-förslaget är det svårt att helt ryckas med: Problemet har varit att hitta jobb och arbetssökande inom fas 3 som matchar varandra. Det verkar som att de personer som inte lyckas få någon anställning kommer att hamna i samma situation som när S styrde senaste, de kommer att bli sysslolösa. Vi har redan idag en rad olika anställningsstöd och subventionerade anställningar tillgängliga, tyvärr ser vi att de inte används av företagen i den utsträckning som vi önskar. Socialdemokraterna är fortfarande svaret skyldigt om vad som händer med de som ska lämna sysselsättningsfasen. Det är idag drygt 700 personer som har det förstärka särskilda anställningsstödet. Hur ska S få fram 15~000 nya jobb till de som lämnar sysselsättningsfasen?

I S affärsplan ingår även fokus på innovationer. Mycket bra. Regeringen satsar 4 miljarder kronor, bland annat kommer en särskild satsning på life science-området. Totalt omfattar satsningen 11,5 miljarder åren 2013-2016. Att fortsätta satsa på det här området är viktigt för hela Sverige. Regeringen höjer de årliga anslagen för forskning och utbildning till universitet och högskolor successivt med 900 miljoner kronor 2016. Ett flertal lärosäten föreslås få medel för nya utbildningsplatser från och med höstterminen 2013. Bland annat utökar regeringen antalet nybörjarplatser på civilingenjörsutbildningen och högskoleingenjörsutbildningen.

Fler förslag lär komma från S. Det är glädjande att debatten nu är här. Väljarna förtjänar nu raka besked kring hur de politiska alternativen ser ut. Vad säger S till sina ”affärspartners” V och MP? Från Alliansens och Moderaternas håll är vi tydliga med att valen 2014 kommer att handla om jobben och att vår politik skapar företagsklimat för framtidens Sverige.

 

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s