Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Idag har vi kommit ett steg närmare surrogatmoderskap i Sverige

Idag presenterar Statens Medicinetiska Råd (Smer) en ny rapport om assisterad befruktning. Syftet med rapporten har varit att belysa och analysera de etiska aspekter som är förknippade med nya och mer beprövade metoder för assisterad befruktning. Rapporten är framtagen med regeringen och riksdagen som målgrupp samt för att utgöra underlag för debatt och diskussion i samhället. Tidigare har Smers ställningstaganden legat till grund för ny lagstiftning på området. Jag är medlem i Smer och har därigenom aktivt kunnat bidra till rådets ställningstaganden om assisterad befruktning.

Allt fler ofrivilligt barnlösa söker sig till andra länder för att få tillgång till metoder som inte finns i Sverige, exempelvis surrogatmoderskap, insemination för ensamstående kvinnor eller donation av befruktade ägg. På senare tid har det ställts krav på att dessa metoder ska bli tillåtna även i Sverige. Detta är något som jag är mycket positiv till.

Surrogatmoderskap innebär att en kvinna upplåter sin kropp och blir gravid med den uttalade avsikten att efter födseln lämna över barnet till ett annat par eller en annan person. Rådet anser dock inte att kommersiellt surrogatmoderskap är en etiskt godtagbar metod. Kvinnor som av medicinska skäl inte kan bära fram ett barn, liksom homosexuella män, erbjuds i dag ingen behandling inom assisterad befruktning. För dessa grupper är surrogatmoderskapet en möjlighet att bilda familj med barn. Längtan efter barn finns i alla grupper i samhället. Smers ställningstagande innebär att vi nu är ett steg närmare att tillåta altruistiskt surrogatmoderskap i Sverige.

Annonser

2 kommentarer»

  Johan wrote @

Kan man inte få barn så förtjänar man inga heller. Så enkelt är det

  Peter wrote @

Vi kan diskutera detta men då får det ske på egen bekostnad och inte via skattemedel. Barnlöshet är ingen sjukdom.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s