Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Kortare väg tillbaka från ekonomiskt bistånd

Vägen tillbaka från ett liv i utanförskap är för många lång och krokig. En del människor står utanför arbetslivet under långa perioder, en del har svårt att komma in på arbetsmarknaden redan från början. För dem som står utan jobb längst, är också vägen tillbaka längst. En ensamstående mamma som är född utanför Sveriges gränser är ofta den som har svårast att ta sig ur ekonomiskt bistånd på grund av arbetslöshet.

Många gånger blir de som redan fått ekonomiskt bistånd återigen beroende av detta. Just därför är det oerhört viktigt att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för dem som har svårt att ta sig in och få dem att stanna där. Som ett steg i denna riktning inför alliansregeringen en så kallad jobbstimulans vid ekonomiskt bistånd.

Rent praktiskt innebär denna alliansreform följande: den haft ekonomiskt bistånd under sex månader kan, utan att rätten till biståndet påverkas, arbeta under två år och behålla 25 procent av inkomsterna och ändå få ekonomiskt bistånd. Varje arbetad extra timme kommer på detta sätt att ha betydelse för hushållets ekonomi. Det blir en morot att ta varje extra timme på jobbet, något som på sikt utgöra kan en språngbräda till egen försörjning.
För att förhindra att unga ärver sina föräldrars utanförskap höjs beloppet hur mycket ett barn som bor i en familj med ekonomiskt bistånd kan tjäna utan att det påverkar familjens ekonomi, från 22 500 kr till 44 500 kr. Detta kommer att göra det mer lönsamt för unga att ta ett extrajobb. Barn ska ärva föräldrars sommarstugor inte deras utanförskap.

Regeringen levererar än en gång lösningar för att bryta människors utanförskap. Detta medan oppositionen är mer splittrad än någonsin och inte kan leverera en sammanhållen arbetsmarknadspolitik, istället handlar det om att skattehöjningar för jobb och företag i storleksordningen 33 miljarder av Socialdemokraterna, 38 miljarder av Mp och 94 miljarder av vänstern. Hur gör dessa skattehöjningar på jobb och företag det lättare för människor som lever på ekonomiskt bistånd att komma in på arbetsmarknaden igen, Helene Petersson i Stockaryd (S)?

Många olika pusselbitar måste läggas för att en människa ska kunna ta sig ur ekonomiskt bistånd och komma in på arbetsmarknaden och bli en del av arbetsgemenskapen igen. Jobbstimulans vid ekonomiskt bistånd blir ytterligare ett sätt att göra vägen tillbaka mindre lång och krokig.

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s