Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

2,5 miljarder mer till pensionärerna

Regeringen presenterade idag en skattelättnad för landets pensionärer på 2,5 miljarder kronor. Det är 1,35 miljarder mer än den reformambition som återstod i Alliansens valmanifest. Regeringen fortsätter därmed att stärka pensionärernas ekonomiska situation med tydligt fokus på dem med de minsta ekonomiska marginalerna.
Under regeringen kommer 99 procent av alla pensionärer över 65 år i och med dagens förslag få behålla cirka 500 kronor eller mer i månaden av sin pension.  För 75 procent blir det 700 kronor eller mer kvar varje månad. Föreslagen skattelättnad ger alla pensionärer över 65 år minst 100 kronor mer i månaden från den 1 januari 2014. Sett över de senaste sju åren kommer skattelättnaderna för pensionärerna att uppgå till 16,45 miljarder kronor.

Regeringen vill nu använda Sveriges starka offentliga finanser för att ge ytterligare lättnader för främst de pensionärer som har små ekonomiska marginaler. Tillskottet till pensionärerna bidrar till att skjuta in energi i ekonomin.

Sammanlagt har regeringen nu vid fem tillfällen förbättrat pensionärernas inkomster genom skattelättnader. Senast 2013 lättades skatten för pensionärer med 1,15 miljarder.

 

http://www.regeringen.se/sb/d/16780/a/222546

Situationen för pensionärer är prioriterad för regeringen. Totalt har regeringen tillfört drygt 31 miljarder till välfärdens kärna sedan 2006. Därtill har tidigare bostadstillägget för pensionärer höjts vid upprepade tillfällen, både genom att taket för hyran har höjts och genom att alla berättigade hushåll har fått 340 kronor mer i månaden. Den insats regeringen gjort för att minska köerna i sjukvården kommer också Sveriges pensionärer till godo.

 

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s