Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Fribelopp för pensionärer ska stimulera till arbete

Regeringen inför nu ett fribelopp på arbetsinkomst upp till 24 000 kronor per år för ålderspensionärer som fyllt 65 år. Fribeloppet är ytterligare en förändring av reglerna för bostadstillägg till ålderspensionärer med arbetsinkomst och innebär en tydlig förenkling av reglerna kring bostadstillägget.

Till följd av en ökande medelålder har det blivit tydligt att arbetslivet behöver förlängas. Det är därför viktigt att det finns ett tydligt regelsystem som stimulerar till arbete även efter att man pensionerats. Av det skälet införde regeringen redan 2008 en förändring om att endast 50 procent av inkomster från förvärvsarbete räknas som inkomst vid beräkning av bostadstillägg.

Fribeloppet föreslås träda i kraft den 1 januari 2014 och beräknas kosta 16 miljoner kronor 2014. Eftersom fler kommer att kunna kombinera arbete och bostadstillägg beräknas kostnaden att öka till cirka 30 miljoner kronor per år för åren efter 2014.

Fribeloppet gäller per make och all arbetsinkomst av förvärvsarbete, inklusive näringsverksamhet. Fribeloppet innebär även att Pensionsmyndigheten inte behöver hantera små inkomster och därmed förenklas hanteringen av bostadstillägg.

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s