Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Idag är det internationella barndagen

Trots att Sverige är ett av de tryggaste länderna i världen att bo i far många barn illa. Det kan vara allt från att mobbing i skolan till att deras föräldrar inte prioriterar dem till långt allvarligare incidenter som övergrepp och misshandel eller att de växer upp i ekonomiskt utanförskap. Det är givetvis alltid viktigt att uppmärksamma och skydda barns villkor, men särskilt vill jag slå ett slag för utsatta barn maa den internationella barndagen idag.

Arbetet för att stärka barn och ungas villkor är något som den borgerliga alliansregeringen oförtrutet har arbetet med de senaste sju åren. Nu börjar detta hårda arbete ge resultat genom att en betydande lagstiftning är på plats. Det handlar om allt från att bidragsnormer för barnens föräldrar har ökat till att omhändertagande av barn ska ske på ett mer rättssäkert sätt än tidigare.

En av de verkligt stora reformerna som snart ska sjösättas är det ska bli mer lönsamt för biståndsmottagare och skolungdomar i familjer med ekonomiskt bistånd att arbeta. Rent praktiskt innebär detta följande: den haft ekonomiskt bistånd under sex månader kan, utan att rätten till biståndet påverkas, arbeta under två år och behålla 25 procent av inkomsterna och ändå få ekonomiskt bistånd. Varje arbetad extra timme kommer på detta sätt att ha betydelse för hushållets ekonomi och blir en morot att ta varje extra timme på jobbet, något som på sikt utgöra kan en språngbräda till egen försörjning.

Regeringen har höjt bidragen till barnfamiljerna. Flerbarnstillägget höjdes år 2010 och regeringen har aviserat en höjning av bostadsbidraget för barnfamiljer förra året. 150 000 familjer tar del av den höjningen. Normen för ekonomiskt bistånd har också höjts liksom barntillägget för studerande.

Regeringen har gjort mycket för att förbättra situationen för utsatta barn. En dålig start i livet kan dessvärre ge konsekvenser också när barnet har blivit vuxen. Barn har rätt till en god start i livet.

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s