Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Idag skriver Saila och jag i Norrköpings Tidningar

Sjukvården krackelerar!

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson påstår i diverse debattartiklar och intervjuer att sjukvården och välfärden krackelerar. Detta är en bild som ligger väldigt långt ifrån verkligheten.

Enligt en demoskopundersökning från mars i år anser 89 procent att det är rätt att den enskilde själv får välja var man ska bo när man är i behov av äldreomsorg. Denna valfrihet är i många län en självklarhet, men inte överallt. Detta är något vi moderater tydligt motsätter oss, eftersom vi är övertygade om att de äldre själva bäst vet var de får den vård som passar dem.

Andersson (V) kommer också med en rad felaktiga påståenden vad gäller vinst i privata vårdbolag och giriga ägare. Sanningen är att 93 procent av de enskilda vårdgivarna har under tjugo anställda (Soliditet, maj 2013) och hela 85 procent av de privata vårdföretagen vill återinvestera överskottet i företaget. Totalt betalade vård- och omsorgsbranschen 1,8 miljarder kronor i skatt år 2011/2012 och återinvesterade 3,8 miljarder kronor.

Ofta tar V upp kvinnors situation inom välfärden. Det de inte brukar nämna är att fyra av tio av Vårdföretagarnas medlemsföretag har en kvinna som vd. Det kan jämföras med att i hela Sverige är andelen kvinnliga vd:ar 12 procent.

14 av de 20 mest populära vårdcentralerna drivs av enskilda aktörer. För oss moderater är det ett tydligt besked från patienterna att de trivs med sina enskilda vårdgivare. Trots det envisas V med att vilja flytta makten från patienterna till politikerna.

Såväl hälso- och sjukvård som äldreomsorg står inför stora utmaningar, ett faktum vi moderater är mycket ödmjuka inför. Vi är därför övertygade om att en tydlig arbetslinje där det lönar sig att arbeta är rätt väg att gå för att vi ska kunna fortsätta finansiera vår välfärd. Med vår politik får idag nio av tio vård i tid och Sverige har 200 nya vårdcentraler i och med vårdvalet. Vi har gjort mycket, men vi är långt ifrån klara.

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s