Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Skriver idag replik om högskolan i JP

Sedan 2006 har antalet studieplatser på landets lärosäten ökat med 27 000 st. Ändå hävdar Andersson och Bolund (5/11) att regeringen skär ner på högskoleplaster. Under senare år har de svenska högskolorna haft fler helårsstudenter än någonsin tom under den djupaste lågkonjunkturen. Utbildningsvolymen befinner sig på en historiskt hög nivå.

Regeringskansliet har i dialog med Universitetskanslersämbetet gjort en prognos som visar att förändringarna i årskullarnas storlek innebär att de årskullar som slutför gymnasiet under de närmaste åren har möjlighet att påbörja en eftergymnasial utbildning i betydligt högre utsträckning än tidigare. Hela 53 procent av dem som i år tar studenten beräknas få plats i eftergymnasial utbildning före 34 års ålder. År 2020 beräknas 63 procent börja studera på högskolan innan de fyllt 34.

Göran Persson satte upp målet att 50 procent av alla som går ut gymnasiet ska studera vidare på högskolenivå. Han nådde dock aldrig upp till det. Nu studerar 50 procent vidare, och vi är på väg mot 63 procent. Det är nivåer som saknar motstycke i svensk högskolehistoria. Ändå försöker Andersson (S) och Bolund (MP) svärta ner regeringens arbete.

Det också viktigt att framhålla de utbildningssatsningar som regeringen genomför för att möta behovet inom vissa bristyrken. I budgetpropositionen för 2014 vill regeringen avsätta medel som på några års sikt kommer att skapa ca 250 nybörjarplatser per år för hälso- och sjukvårdsutbildningarna i Stockholmsregionen. Regeringen vill också tillskjuta medel motsvarande en ökning av antalet platser på ingenjörs- och sjuksköterskeutbildningar med ca 1 400 platser för 2013 och 2014. Utöver detta vill alliansen också bygga ut läkar- och tandläkarutbildningen för att möta behoven. Hur går detta ihop med ert resonemang att regeringen skär ner på högskoleplatser, Andersson och Bolund? Hur är det egentligen ställt med matematikkunskaperna?

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s