Helena Bouvengs blogg

Riksdagsledamot från Vetlanda, Jönköpings län. Ledamot i socialutskottet.

Idag skriver Kent Persson och jag i Aftonbladet om idrott

Politiken har mycket att lära av idrotten

Nya Moderaterna: Vill vill inspireras av idrottens betydelse för tolerans och jämställdhet bland unga

I dag träffar vi företrädare för Riksidrottsförbundet, Friends, Fryshuset, Brommapojkarna, Innebandyförbundet och AIK för att diskutera hur idrotten kan bidra till ett tryggare, mer tolerant, jämställt och integrerat Sverige.

De flesta barn och unga i Sverige växer upp i familjer där föräldrarna arbetar och där vardagen handlar om att få ihop livspusslet –jobb, läxläsning, matlagning och städning. Men det finns också familjer som inte har några pusselbitar alls att lägga i vardagen, eller väldigt få. Där en eller båda föräldrar saknar ett jobb att gå till, en semester att planera och fritidsaktiviteter att skjutsa barnen till.

Politikens uppdrag är att ge människor förutsättningar att nå sina mål och kunna komma till sin rätt. Till stor del handlar det om att ha ett jobb. Vi är övertygade om att en politik för arbete är det bästa sättet att förebygga utanförskap. Jobben är och förblir därför vår absolut viktigaste samhällsutmaning. Samtidigt vet vi att det är viktigt att det blir rätt från början. För att få ett bra liv är god utbildning den viktigaste skyddsfaktorn. Ju fler som lyckas i skolan desto färre hamnar i riskzonen för sociala problem och utanförskap.

Vi ser fortfarande tydliga samband mellan föräldrars bakgrund, utbildning och socioekonomiska förhållanden och skolelevers skolresultat. Detta samband måste brytas. Därför fokuserar vi nu på det förebyggande arbetet.

Vi är övertygade om att aktörer inom idrottsrörelsen och andra delar av civilsamhället har viktiga erfarenheter av arbetet med unga som vi politiker kan lära oss av. Idrotts- och föreningsliv bidrar till känslan av gemenskap och delaktighet för unga i hela Sverige. I det sammanhanget är idrotten mycket viktig för att förebygga utanförskap nu och i framtiden.

Nya Moderaterna vill lyssna in idéer och synpunkter från de kunnigaste inom området. Därför har vi samlat företrädare från idrottsrörelsen till ett rundabordssamtal, för att diskutera hur idrotten kan bidra till ett tryggare, mer tolerant, jämställt och integrerat samhälle samt hur politiken kan underlätta.

Vi vet också att arbetet måste börja tidigt och att förskolan spelar en central roll. Därför vill Nya Moderaterna nu gå fram med en rad nya förslag på förskolans område. Det handlar bland annat om att utöka antalet timmar i förskolan för barn som lever i utsatthet, öka språkundervisningen samt att införa obligatorisk förskoleklass. Syftet är att alla barn ska få en bra grund att stå på inför skolstarten. För att upptäcka kunskapsluckor tidigare vill vi införa betyg från årskurs tre och se till att rätt stöd ska kunna sättas in snabbare.

Dessutom vill vi att alla barn ska erbjudas en timmes fysisk aktivitet om dagen i skolan eller på fritids, samt att fler skolor och fritids hittar samarbetsformer med idrottsföreningar. Helt enkelt därför att barn som rör på sig presterar bättre i skolan. Men också för att idrotten ger barnen den uppmuntran och bekräftelse som är så viktig när man är ung – och som alla kanske inte får med sig hemifrån.

Nya Moderaterna tror på ett Sverige som fortsätter framåt med en stark och tydlig arbetslinje. Ett Sverige som håller ihop och som låter alla utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. I det arbetet och i utformandet av ytterligare förebyggande insatser mot utanförskap bland unga, är vi övertygande om att stärkt samarbete mellan politiken och idrottsrörelsen kommer att spela en allt viktigare roll.

Annonser

No comments yet»

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s